Een alt-tag, ook bekend als “alt attribuut” en “alt description” is technisch gezien een HTML-attribuut dat wordt toegepast op afbeeldingen om een ​​tekstalternatief te bieden voor zoekmachines.

Het toepassen van alt-tags op afbeeldingen heeft een positieve invloed op de positie van je pagina’s in de zoekmachines.

Wat is het doel van alt-tags?

De robots (crawlers) van zoekmachines kunnen geen afbeeldingen begrijpen, maar afbeeldingen kunnen een cruciale rol spelen in de manier waarop bezoekers een website interpreteren. Alt-tags lossen dit op door tekst te leveren die zoekmachines wel kunnen lezen. Wanneer Google of andere crawlers van zoekmachines een pagina inspecteren, dragen afbeeldingen met correct opgemaakte alt-tekst bij aan de manier waarop de pagina wordt geïndexeerd.

Elke afbeelding moet een alt-tag hebben. Niet alleen voor SEO-doeleinden, maar ook omdat blinde en slechtziende mensen anders niet weten waar de afbeelding over gaat.

Waar bevindt zich een alt-tag?

Alt-tekst bevindt zich in de afbeeldingstag: <img src=”afbeelding.png” alt=”beschrijving afbeelding” />.

Tips om passende alt-tags te schrijven

  • Omschrijf de afbeelding zo specifiek en duidelijk mogelijk.
  • Houd de alt-tekst kort. Korte alt-teksten worden door Google en andere zoekmachines sneller en efficiënter geïndexeerd dan langere alt-teksten (maximaal 125 karakters). Vergeet niet het onderwerp in de alt-tekst te vermelden.
  • Vermijd overmatig gebruik van zoekwoorden. Dit wordt keyword stuffing genoemd en heeft geen positieve impact op je ranking. Concentreer je op het schrijven van een beschrijvende alt-tekst die context geeft aan de afbeelding.
  • Neem geen “afbeelding van…” op in je alt-tag. Er wordt al aangenomen dat je alt-tekst naar een afbeelding verwijst.